چرا مصرف ماهی تیلاپیا به ضرر انسان است ؟!

تیلاپیا یک ماهی پرورشی بسیار ایده آل و عالی از جهت سوددهی است . این ماهی پرورشی ، مراقبت زیادی نیاز ندارد، خیلی سریع رشد می‌کند و رژیم‌غذایی آن از سبزیجات ارزان‌ قیمت تأمین می‌شود. همین ویژگی‌های تیلا‌پیا سبب شده است، این محصول غذایی کاملا مقرون‌ به ‌صرفه باشد، به ‌طوری‌ که می‌تواند به‌ راحتی با سایر غذاهای دریایی رقابت کند. در این مقاله با ماهی تیلا پیا و عوارض مصرف آن آشنا می شوید .

 

ماهی تیلاپیا چیست ؟

ماهی تیلاپیا متعلق به گونه ای خاص از ماهیان ساکن آب شیرین است . این ماهی از خانواده سیکلید ها و از راسته سوف ماهیان است . با وجود آنکه زیستگاه اصلی ماهی تیلا پیا کشور آفریقا به ویژه کنیا می باشد ، درتمام مناطق دنیا شناخته شده است و درحال حاضر در ۱۳۵ کشور جهان ، از جمله در بسیاری از کشورهای آسیا، آفریقا و آمریکا پرورش می ‌یابد.

ماهی تیلا پیا در ایران نیز از قافله عقب نماده و طرفداران زیادی دارد . عواملی مانند ارزان بودن ماهی تیلاپیا ، خوش طعم بودن و نزدیک بودن طعم گوشت آن به گوشت مرغ ، بدون بو بودن گوشت  تیلاپیا باعث شده است که ایران رتبه دوم مصرف ماهی تیلا پیا را در جهان داشته باشد. چین ، به عنوان بزرگ ترین کشور پرورش دهنده ی ماهی تیلا پیا در دنیا محسوب می شود . پرورش ماهی تیلاپیا  نیاز به اکسیژن کمی دارد و دارای هزینه تولید پایین است ، ضمن اینكه اين ماهي قابليت رشد و تكثير خيلي سريع دارد . این ماهی همه چیزخوار است و رژیم غذایی این ماهی قیمت مناسبی دارد.

علی‌رغم محبوبیت این ماهی، مصرف این ماهی عوارضی دارد . در برخی از شهرها ی ایران به ویژه مناطق جنوبی مانند بندرعباس ، ماهی تیلاپیا محبوبیتی ندارد و ساکنان این منطقه و افراد بومی به طعم و خاصیت ماهی توجه می کنند و به جای تیلاپیا از انواع و اقسام ماهی های جنوب بهره می برند .

بیشتر بدانید : جلوگیری از پوکی استخوان با مصرف ماهی

4 عوارض اصلی مصرف ماهی تیلا پیلا :

 1) ماهی به‌ عنوان یک غذای سالم شناخته شده است. یکی از دلایل اصلی این موضوع این است که ماهی‌هایی مانند سالمون، ماهی قزل‌آلا و ماهی های جنوب مثل ماهی تن و ساردین منابع غنی از چربی امگا۳  هستند. تیلاپیا از ارزش غذایی کمتری نسبت به ماهیان دیگر و حتی غذاهای ناسالمی مثل  همبرگر گوشت برخوردار است ؛گوشت تیلا پیا میزان نسبی اسید چرب امگا6 بیشتری نسبت به امگا3 دارد (11 برابر) که همین عامل موجب تشدید بیماریهای قلبی، آسم و آلرژی خواهد شد .

در ماهی تیلاپیا مشکل این‌جاست که امگا۶موجود در تیلاپیا بسیار بیشتر از مقدار امگا۳ در آن است، در حالی که به‌طور کلی به‌نظر می‌رسد امگا۶ نسبت به  امگا۳ فواید کمتری    دارد . حتی برخی افراد براین باورند که امگا۶ مضر است و مصرف بیش‌ازاندازه‌ی آن سبب افزایش التهاب در بدن می‌شود.

 

2) علت دیگر اینکه مصرف ماهی تیلاپیا عوارضی به دنبال دارد این است که رنگ گوشت تیلاپیا آنقدر که به نظر می رسد هم سفید نیست . در واقعیت ، گوشت این ماهی قهوه ای رنگ و تیره است و در اثر اضافه کردن کلر به گوشت آن ، به رنگ سفید تبدیل شده است . همچنین گفته می شود که 30 درصد از حجم ماهی های تیلاپیای پرورشی از آب تشکیل شده است و علت آن هم این است که مجددا به دلیل تغییر رنگ گوشت ماهی از تیره به سفید ، به آن گلیز که ترکیبی از آب و کلر است می زنند .

بیشتر بدانید : خواص میگوهای دریایی و کاهش کلسترول خون و اثرات ضد سرطانی

3) بسیاری معتقدند که تیلاپیای پرورشی از فضولات دامی و حیوانات اهلی تغذیه می کند . اگرچه استفاده از این روش سبب می‌شود تیلاپیا به قیمت ارزان‌ تر وارد بازار شود، اما خطر آلود ه‌شدن آن نیز وجود دارد. باکتری‌هایی مانند سالمونلا که در فضولات حیوانی یافت می‌شوند، به‌راحتی می‌توانند آب و ماهی پرورش‌ یافته در آن را آلوده کنند. مصرف ماهی آلوده نیز خطر ابتلا به بیماری‌های ناشی از مسمومیت غذایی را افزایش خواهد داد.

 

4) پرورش ماهی تیلا پیا در قفس منجر به آلودگی شدید محیط زیست شده و در نهایت موجب ورود مواد سرطان‌ زا به طبیعت می‌شود. از آنجایی که ماهی تیلاپیا قدرت تحمل پذیری بالایی نسبت به تغییرات زیست محیطی دارد و همچنین به دلیل سرعت رشد و تکثیر بالای آن ، فرار حتی یک ماهی تیلاپیا از قفس و ورود آن به آب های بومی منطقه موجب می شود که این ماهی ها تبدیل به قدرتمند ترین قدرتمندترین رقیب غذایی و مکانی ماهیان بومی شده و مانع رشد سایر ماهیان و نابودی ذخایر طبیعی شود.

 

اگر شما دوست عزیز و گرامی من ، در رژیم غذایی خود از ماهی تیلاپیا استفاده می کنید توصیه می کنم که  نوعی دیگر از ماهی را جایگزین آن کنید .می توانیم از انواع ماهی های جنوب که سرشاز از امگا 3 هستند استفاده کنیم و از خواص بی نظیر آنها بهره ببریم و از عوارض مصرف ماهی تیلا پیا جلوگیری کنیم .

 

 بیشتر بدانید : هر آنچه باید درباره خواص روغن ماهی بدانید!

 

 

ارسال نظر
پاسخ دهید

فهرست

ایجاد یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه‌مندی‌ها.

ورود / ثبت نام